Eerste en tweede lijn op één lijn

Vorige zaterdag nam ik als panellid deel aan het symposium Eerstelijnsgezondheidszorg in Brussel. Maar liefst 500 deelnemers kwamen opdagen. Onder hen veel huisartsen en medewerkers van thuiszorgorganisaties, centra voor algemeen welzijn en andere welzijnsorganisaties. Het groot aantal deelnemers – op een zaterdag! – onderlijnt het belang van dit symposium.

Vlaanderen kiest voor de eerste lijn en gaat de problemen die zich stellen niet uit de weg. Dat is een positieve evolutie. Ook het onderkennen van het belang van een goed uigebouwd ICT-net, met Vitalink als vaandelschip, stemt optimistisch. De eerste lijn is immers een erg versnipperd veld, met veel kleine organisaties en erg veel individuele vrije beroepers. Het is niet evident om in die enorme diversiteit alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, maar we zitten op de goede weg.

Het is voor iedereen duidelijk: we hebben geen nood aan nieuwe structuren die van bovenaf worden opgelegd. Geef alle professionals de juiste incentives om te gaan samenwerken en geef ze de vrijheid om zich te organiseren. De praktijk toont dat dit werkt. Op het symposium werden sprekende voorbeelden uit Genk en Aalst getoond.

Wat ik op het symposium wel wat miste, is de link met de tweede lijn. De eerste lijn zal in de gezondheidszorg van de toekomst, met het toenemende belang van de chronische zorg, meer dan ooit een cruciale rol spelen. Dat bleek ook duidelijk op het ziekenhuiscongres ‘Together we care’ van Zorgnet Vlaanderen eerder dit jaar. Maar we moeten er met zijn allen over waken dat de eerste, de tweede en de derde lijn geen drie aparte zuilen worden, die naast elkaar werken. Integendeel, wat we nodig hebben, is een netwerk van zorg dat alle lijnen, niveaus en professionals met elkaar verbindt. Een zorgpad voor een patiënt hemodialyse beweegt zich over eerste, tweede en soms ook de derde lijn. Het opname- en ontslagbeleid in de ziekenhuizen moet perfect afgestemd worden met de professionals uit de eerste lijn. Het zijn maar enkele voorbeelden die de nood aan een goede afstemming illustreren.

De eerste en de tweede lijn moeten we op één lijn krijgen. De eerste lijn kan maar vlot functioneren met goede afspraken en een vlotte communicatie met de tweede lijn. En vice versa, uiteraard. Het zou ook voor Vitalink goed zijn als zo snel mogelijk ook de ziekenhuizen en de woonzorgcentra hierin geïntegreerd werden.

Wie meer wil weten over het symposium Eerstelijnsgezondheidszorg, vindt hier alle presentaties en twee filmpjes.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s