Grensoverschrijdend gedrag: horen, zien en zwijgen?

Image

Er is vernieuwde media-aandacht betreffende het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen zorgverstrekkers en zorgvragers (Ter Zake 10/01/2013). Dat is terecht.

Burgers hebben recht op een professionele, kwaliteitsvolle en ethisch verantwoorde zorg, waar en wanneer ze die ook nodig hebben. Op het moment dat iemand zorg nodig heeft, komt hij in een afhankelijkheidsrelatie terecht met de zorgverstrekker. Hij heeft iets nodig dat de ander kan geven – zorg – en wordt zorgvrager. Deze afhankelijkheidsrelatie, die in se gebaseerd is op macht, zorgt ervoor dat er hoe dan ook nooit sprake kan zijn van een gelijkwaardige relatie tussen zorgverstrekkers en zorgvragers (trouwens ook niet na het stopzetten van de behandeling).

Wie deze machtsrelatie ontkent en een intieme, seksuele relatie aangaat met zijn patiënt gaat over een grens en maakt een deontologische fout. Het is duidelijk dat dit niet en nooit kan!

Moedige patiënten die naar buiten durven te komen, de klokkenluiders, moeten uiteraard au serieux genomen worden. Maar het moet ook makkelijker worden voor andere zorggebruikers om klachten te melden. Uiteraard dienen deze dan strikt opgevolgd te worden, indien nodig ook strafrechtelijk. Daarom is er o.a. een structureel beleid nodig in elke voorziening.

Ruimer is er in de zorgsector een cultuurverandering nodig, zodat deze thematiek bespreekbaar wordt in teams van zorgverstrekkers. Het is immers niet abnormaal dat er soms intieme gevoelens naar boven komen in het werken met andere mensen. Praten helpt om samen te zoeken hoe hiermee op een zinvolle manier om te gaan.

Om zorgactoren te ondersteunen bij het realiseren van dergelijk beleid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag legt  Zorgnet Vlaanderen momenteel de laatste hand aan een praktische richtlijn die binnen enkele weken zal verspreid worden. We horen dat er ook een grote bereidheid is om hiermee aan te slag te gaan. Gelukkig. Horen, zien en erover spreken is de boodschap.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s