Ook oudere stemmen moeten klinken

Zondag ga ik stemmen: u ook? Misschien lijkt dat evident. En toch − het werd deze week nogmaals in de media aangekaart − krijgen een aantal mensen hun stem niet uitgebracht. Zorgbehoevende 80-plussers bijvoorbeeld vormen een kwetsbare doelgroep: ze zijn niet altijd meer bij machte om op eigen benen naar het stemlokaal te trekken. Onze steun en inventiviteit om hen daarbij te helpen is meer dan onontbeerlijk.

Heel wat woonzorgcentra zetten alles op alles om creatief uit de hoek te komen. Een stembureau inrichten in de eigen voorziening, in samenwerking met de gemeente (als die daar tenminste toe bereid is), kan de drempel alvast erg verlagen. Zo organiseert het woonzorgcentrum OLV Gastvrouw uit Poperinge nu voor de vierde keer zo’n stembureau in eigen huis. En dat werpt zijn vruchten af. Voordien stemden er slechts één tot twee ouderen uit de voorziening; nu loopt dat aantal op tot 19 bewoners, van wie eentje binnenkort zelfs de kaap van de honderd jaar afklokt. In het Woon en Zorg H. Hart vzw in Kortrijk is de afstand naar het stembureau letterlijk onoverbrugbaar: de vele trappen over een noodbrug over de Leie zijn er te lastig. Om aan deze tijdelijke situatie het hoofd te bieden zet het woonzorgcentrum daarom een apart busje in als taxi voor de bewoners.

Ook psychiatrische verzorgingstehuizen kennen een kwetsbaar publiek. PVT Schorshaegen uit Duffel heeft 90 bewoners tussen 31 en 91 jaar oud (van wie vele 55-plussers) met een psychische kwetsbaarheid. Het PVT wil hen zo veel mogelijk bijstaan om terug deel te nemen aan de maatschappij. Gaan stemmen hoort daar onlosmakelijk bij. Wanneer er verkiezingen in aantocht zijn, komt dan ook een werkgroep van personeel en bewoners in actie. Zo informeert die de bewoners over democratie, de partijen, geldig stemmen… Ze oefenen samen met de stemcomputer in het PVT en de gemeente en voorzien op 14 oktober het nodige vervoer.

U ziet het. Onze voorzieningen doen hun best. Dit is maar een greep uit de vele mooie praktijkvoorbeelden die de sector rijk is, maar al te weinig de weg naar de buitenwereld vinden. Ik hoop nu vooral dat ze ertoe bijdragen dat zondag zo veel mogelijk stemmen klinken. En gehoord worden.

100-jarige bewoner van wzc OLV Gasthuis in Poperinge gaat stemmen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ook oudere stemmen moeten klinken

  1. Goed e samenvatting, goede aanzet. Helaas zijn in weinige plaatsen tot nu toe de gemeente bereid “om naar de hulpbehoevende toe te komen”. Dat zou met de technologische mogelijkheden van vandaag toch niet moeilijk kunnen zijn; als er de nodige goodwill zou zijn natuurlijk om iedereen “echt” te laten participeren aan het maatschappelijke debat.
    Waardigheid: er kan nog aan gewerkt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s