Basiszorg voor kinderen garanderen

Gisteren gaf Zorgnet Vlaanderen een persconferentie over de situatie van de kinderafdelingen in de ziekenhuizen. Volgens de normen van de overheid moet de pediatriedienst  van een ziekenhuis  vanaf 1 januari 2012 over minstens 4 voltijdse pediaters beschikken. Waar dat niet het geval is, moeten deze kinderafdelingen dicht.

Dat zou heel kwalijke gevolgen hebben, vooral voor mensen die nu met hun kinderen naar een dichtbij gelegen regionaal ziekenhuis gaan voor de basiszorg. Onderzoek toont immers aan dat mensen uit sociaal zwakkere klassen er vaak niet toe komen om voor gezondheidszorg een grotere afstand af te leggen. Als de kinderafdelingen in regionale ziekenhuizen dichtgaan, zullen deze mensen en hun kinderen daar de eerste slachtoffers van worden.

Minister Onkelinx liet gisteravond in een reactie op onze persconferentie al verstaan dat ze bereid is de invoering van de wet uit te stellen. Dat is een goed signaal. Maar daar mag het niet bij blijven! We hebben dringend een oplossing ten gronde nodig.

En die oplossing is er. Zorgnet Vlaanderen heeft in overleg met de sector  een ‘kinderplan’ klaar. Het plan stoelt op 2 principes: de toegankelijkheid van de basiszorg garanderen
voor iedereen en het aantrekkelijker maken van het beroep van ziekenhuispediater. Eén van de grote achterliggende problemen is immers dat veel pediaters voor een privépraktijk opteren en niet voor werken in een ziekenhuis.

Het uitstel dat minister Onkelinx in het vooruitzicht stelt, mag dus maar een eerste stap zijn. Ook kinderen hebben immers recht op goede gezondheidszorg. De mogelijkheden en de oplossingen zijn er. Nu nog de politieke wil om te veranderen.

Lees meer over dit dossier.

Dit bericht werd geplaatst in Management en beleid, Ziekenhuizen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s