De Ronde van Vlaanderen

Vorige week ben ik aan mijn eigenste Ronde van Vlaanderen begonnen. Ik kom sowieso geregeld in alle uithoeken van het land om vergaderingen bij te wonen of lezingen te geven. Maar de komende weken wil ik me in het bijzonder toeleggen op de woonzorgcentra.

Om de zoveel weken steken rusthuisdirecties uit een bepaalde regio de koppen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Dat gebeurt op zogenaamde coördinatiecomités’ of Coco’s. Op die vergaderingen voel je polsslag van de ouderenzorg. Daar hoor je uit de eerste hand wat er leeft, wat er meezit en wat er tegenzit, wat de zorgen en de vreugdes zijn.

Zo mocht ik vorige week het Coco in Eernegem bijwonen. Op de agenda stonden de wachtlijsten in de ouderenzorg en wat eraan te doen. Vooral voor zwaar zorgbehoevende mensen blijken de wachtlijsten een groeiend probleem te zijn. Gelukkig zien we dat woonzorgcentra meer en meer samenwerken en hun opnamebeleid afstemmen. Op die manier worden zoveel mogelijk ouderen alsnog binnen een redelijke termijn geholpen.

Toch voelt iedereen dat er meer nodig is dan een goede afstemming. We moeten met zijn allen dringend werk maken van een capaciteitsuitbreiding. De komende tien jaar zullen zowat 14.000 bijkomende plaatsen nodig zijn in de ouderenzorg. Dat betekent 1.400 nieuwe plaatsen per jaar voor de komende tien jaar. Het maximum dat ooit gerealiseerd werd op één jaar is 1.200 plaatsen. De uitdaging is niet min.

Directeurs en bestuurders van woonzorgcentra voelen als geen ander de noodzaak voor meer capaciteit aan. Iedereen is bereid om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dat voel je heel sterk op de Coco’s.

Maar er zijn drie knelpunten die bestuurders en directeurs parten spelen. Ten eerste is het niet altijd gemakkelijk om grond te vinden. Wat meer steun vanuit de diensten Ruimtelijke Ordening zou welkom zijn. Bovendien gaat een aanvraag voor bouwdossiers tergend traag. En tenslotte vergt het heel wat tijd en energie om een zorgstrategisch plan te maken. Niemand trekt de zin van zo’n zorgstrategisch plan in twijfel, maar zoals het nu moet, is het wel heel erg arbeidsintensief. En dus een bijkomende drempel om snel werk te maken
van meer capaciteit in de ouderenzorg.

Samen met de overheid wil Zorgnet Vlaanderen hiervoor oplossingen zoeken. Want de ouderen van morgen rekenen op ons.

Dit bericht werd geplaatst in Infrastructuur, Ouderenzorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s