Langer leven met meer gezonde jaren?

Vrijdag 1 april publiceerde de Europese Commissie samen met Eurostat het derde Demografierapport. Dat rapport verschijnt tweejaarlijks en laat met de meest recente cijfers de demografische uitdagingen van de EU-lidstaten zien.

Uit het rapport leren we dat de levensverwachting in België blijft toenemen. Met een levensverwachting van 76,4 jaar voor mannen en 82,4 jaar voor vrouwen zit België iets boven het Europese gemiddelde.

Opvallend zijn wel de grote verschillen binnen de EU. Spanje (m 78,7 – v 84,9), Frankrijk (m 78,0 – v 85), Italië (m 79,1 – v 84,5) en Zweden (m 79,4 – v 83,5) scoren de hoogste levensverwachting. Roemenië (m 69,8 – v 77,4) en Bulgarije (m 70,1 – v 77,4) hebben de laagste cijfers. In die beide landen is ook de kindersterfte nog het hoogst.

Een belangrijke vraag is of ook de ‘healthy life expectance’ toeneemt. Of we met andere woorden ook meer jaren gezond in leven blijven. Het antwoord hierop is niet eenduidig. Sommige cijfers lijken erop te wijzen dat het aantal ‘gezonde levensjaren’ sneller toeneemt dan het aantal levensjaren tout court. Jammer genoeg zijn er ook statistieken die op het omgekeerde wijzen en zou het aantal gezonde levensjaren eerder stagneren. Hier is meer onderzoek en analyse nodig, geeft het rapport aan.

Ondertussen neemt de Europese Commissie alvast een initiatief om niet alleen de levensduur maar ook de levenskwaliteit te verhogen. Het ‘European Innovation Partnership’ wil tegen 2020 twee gezonde levensjaren toevoegen voor de gemiddelde Europeaan.

Het rapport benadrukt voorts dat de na-oorlogse generatie van babyboomers vandaag zestig is geworden en met pensioen begint te gaan. Dat luidt een keerpunt in. De vergrijzing is niet langer iets wat in de toekomst op ons afkomt, maar start vandaag.

 Meer informatie

Dit bericht werd geplaatst in Management en beleid, Ouderenzorg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s