Architectuur en ruimtelijke ordening met een visie

Donderdag jl. in de vooravond had ik een afspraak met Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. Door een misverstand was ik een uur te laat op het appel, maar ik werd alsnog vriendelijk ontvangen en ik heb mijn punt kunnen maken. Er is namelijk werk aan de winkel.

De vergrijzing heeft gevolgen op alle gebieden. Ook op de ruimtelijke ordening en de architectuur. Er is nood aan een heldere visie en een gezonde portie creativiteit. Gemeenten, steden, provincies en gewesten moeten impulsen krijgen voor een toekomstgerichte ruimtelijke ordening. Hoe zorgen we voor een gezonde diversiteit tussen jongeren en ouderen? Hoe kunnen we de fysieke veiligheid voor ouderen verhogen? Hoe voorkomen we een onveiligheidsgevoel? Dat soort vragen vergt een visie en een gecoördineerde aanpak.

Bovendien evolueren de zorgconcepten, wat zich in nieuwe architecturale en ruimtelijke ideeën vertaalt. Vlaanderen loopt vaak voorop in zorgvernieuwing. Die dynamiek moet zich weerspiegelen in de architectuur. Zorgvernieuwing en architectuur kunnen elkaar inspireren, uitdagen en vooruit stuwen. Het laatste wat we willen is een architectuur die voortbouwt op ‘routine’.

De komende tien jaar zijn zowat 14.000 nieuwe plaatsen nodig in de residentiële ouderenzorg om de stijgende vraag door de vergrijzing te kunnen invullen. We hebben er allemaal belang bij dat deze bouwprojecten verstandig, creatief en met een visie worden aangepakt. De maatschappij kan er alleen maar wel bij varen. Zorgnet Vlaanderen is dan ook een enthousiaste partner van de Vlaams Bouwmeester, wiens opdracht het is om:

“vanuit een langetermijnvisie, in goed overleg met de verschillende administraties en met de extern betrokken partijen, bij te dragen tot de beleidsvoorbereiding en de beleidsuitvoering van het architecturaal beleid van de Vlaamse Gemeenschap, teneinde een architecturaal kwalitatieve leefomgeving (gebouwen, infrastructuur, landschapsingrepen,…) in Vlaanderen te helpen creëren”.

Laat ons er samen werk van maken.

Dit bericht werd geplaatst in Infrastructuur, Innovatie, Management en beleid, Ouderenzorg en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s