Nood aan 14.000 extra plaatsen in woonzorgcentra

Vorige vrijdag nam ik deel aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de Vlaamse en de federale overheden en van het RIZIV over de MARA-resultaten. MARA staat voor Model for Automatic Resthome Analysis en biedt een financiële analyse van de situatie van de woonzorgcentra in Vlaanderen. De analyse wordt elk jaar geactualiseerd in samenwerking met Partezis en Dexia.

De woonzorgcentra blijken al bij al solvabel en financieel gezond te zijn. En dat is goed nieuws, want de komende jaren wordt het alle hens aan dek om in de stijgende vraag naar ouderenzorg te kunnen voldoen.

De komende tien jaar is er nood aan minstens 14.000 extra plaatsen in de woonzorgcentra. Dat cijfer houdt er al rekening mee dat ook de thuiszorg een tandje bij zal moeten steken en dat vooral zwaarder zorgbehoevenden in de woonzorgcentra opgenomen zullen worden.

Nu is het maximum aan plaatsen dat ooit in één jaar bijgebouwd werd 1200. Als we die beste prestatie ooit tien jaar na elkaar herhalen, dan komen we aan 12.000 nieuwe plaatsen. Wat nog altijd te weinig is.

Er is dan ook een ‘sense of urgency’ nodig voor dit knelpunt. Op alle niveaus: Vlaams en federaal, maar ook provinciaal en stedelijk. De woonzorgcentra staan klaar om bijkomende plaatsen te creëren. Ze zijn financieel voldoende gezond om er meteen werk van te maken. Zeker als ze de krachten bundelen, wat meer en meer gebeurt.

Maar te vaak blijkt een bouwproject een ware lijdensweg: het vinden van geschikte gronden, het aanvragen van de talloze vergunningen, het overleg met diverse overheden, het indienen van een  bouwaanvraag, de bureaucratie rond de aanbestedingen, de complexiteit van regels en reglementen, noem maar op. Je moet als bestuurder of directeur van een woonzorgcentrum heel gemotiveerd zijn om hierop je tanden niet stuk te bijten.

Vandaag al zijn er wachtlijsten in de woonzorgcentra. Her en der wordt bijgebouwd. Maar als we onze ouders of grootouders over vijf en over tien jaar een geschikte opvang willen geven als ze zorgbehoevend zijn en niet langer zelfstandig kunnen wonen, dan moeten we hier vandaag prioritair werk van maken. Ik hoop dat die boodschap duidelijk is overgekomen tijdens het rondetafelgesprek.

Dit bericht werd geplaatst in Infrastructuur, Management en beleid, Ouderenzorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s